Thursday, February 25, 2010

Salam Maulidur Rasul

Salam Maulidur Rasul buat semua...
Semoga kehidupan kita semua akan bertambah baik dan diberkati Allah dgn berpandukan ajaran Nabi Muhammad s.a.w. Semoga segala perjuangan tidak akan sia-sia. Perbaikilah mana yg patut dan lipatgandakanlah keimanan dan ketaqwaan kita kpd Allah Yang Esa.

Hari ni, my SH and all the 4F pergi ke program sek my 3rd son coz ada majlis sambutan Maulidur Rasul. SheiLa bukannya tak nak pergi tapi mcm2 nak kena disettlekan kat rumah ni - Basuh baju (almaklumlah klu cuti lepas few days sek; baju sek je dh penuh ampai) plus baju2 rumah dan did basuh cadar lg..

Hari ni sempat prepare resepi Spagetti Sempoi. Dah byk kali dah SheiLa buat coz mmg tersangatlah senangnya. That's why tuan empunya resepi bg nama ni kot. Siapa nak cuba boleh krn this is mmg Spagetti yg sgt sempoi coz bhn2nya sgt mudah. OKlah zoom jelah terus pd resepinya yg SheiLa dpt dr sumber yg mmg SheiLa sendiri dh lupa kat mana. Seandainya empunya tuan ternampak di sini, SheiLa ingin memohon ampun dan maaf coz ambik tak minta izin. Anyway TQ very much coz very the easy making. SheiLa taip resepinya spt di bawah:
SPAGHETTI SEMPOI
Bhn2:
1/2 bungkus spaghetti
sedikit minyak (utk rebus spaghetti)
1 bungkus daging kisar(Ramli punye)
1 tin kecil tomato puree
1/2 cawan sos cili
cendawan butang (qty ikut suka)
3 ulas bwg putih (dicincang)
sedikit aji (klu nak)
garam secukup rasa
sedikit air (1/4 cawan)

Utk rebus spaghetti - Rebus air dgn sedikit minyak sehingga mendidih, masukkan spaghetti dan rebus hingga lembut

Utk kuah- Tumiskan bwg putih masukkkan tomato puree dan sos cili.
Masakkan selama 10min. Kemudian masukkan daging kisar.
Tambah sedikit air. Masukkan garam dan aji secukup rasa.
Masukkan pula cendawan butang.
Masak sehingga naik minyak kira2 20 min.
** Nak bagi tahu ni, SheiLa suka2 tambah air lg spy nampak mcm byk. Almaklumlah warga rumah ni ramai takut pulak tak cukup. Hahahaha...

Resepi je ye gambar tak payahlah coz dh lupa nak ambik...

0 comments: