Saturday, March 27, 2010

Tak Jadi Jugak

Sebenarnya dalam minggu ni dh pasang azam dh(kemain lg mcm azam yg besar sgt jek).

Ada ke my 1st F tu dia blh ckp dgn neneknya, "NENEK NANTI CKP DGN IBU TU ABG DH BORING DH MKN ROTI HARI2". "CUBALAH MASAK BENDA LAIN".

Itulah yg dicakapkan kat neneknya ttg breakfast minggu yg seblmnya. Amboi bebudak sekarang pandai merungut. Ada breakfast pun dh kira bersyukurlah. Sebenarnya that week yg dia maksudkan SheiLa not in mood(tak taulah mood apa yg nk cakap kat sini). Mmg hari2 mesti masak utk prepare breakfast coz masing2 bila bangun pg seblm pergi mandi akan tanya, "IBU MASAK APA HARI NI?"
Jwpan simple IBU dia,"APA2 JELAH, PERGI MANDI NANTI LAMBAT NAK GI SEKOLAH". Sambillah IBU dia ni buat air, sarapan dll.

So minggu ni dh setlah menu2 yg patut utk disediakan for breakfast.
Isnin - kuehtiow goreng
Selasa - Telur + Sardin scramble & Roti(Sorry masih ada rotilah nak ooi)
Rabu - Daging kisar goreng + Hot dog bun
Khamis - Bihun goreng

Alkisahnye pg Jumaat tu ingat nk buat pau, tapi the 4th F tu asyik menyusu je sampai ke pg . Jawabnye MR SH decide beli kuih jelah. Tak payah susah2 katanya. Jadi dgn ini TAK JADI JUGAKLAH apa yg tlh dirancangkan. Kita mampu merancang, hanya tuhan menentukan tak perlu di kisahkan....(lagu tu)

Bebudak yg suka mkn ni bukannya apa, yg penting there must be something on the table each and every morning for them to eat atau senang ckp utk diorang breakfast.

Nak khabarkan juga all my 4F sekarang ni semuanya demam. Harap diorang akan segera sembuh. Risau, penat mcm2 ada. Doa SheiLa tak pernah putus utk diorang, semoga semuanya akan sihat dan kembali ceria spt selalu. Insya Allah.


Yg paling worst ialah my 4F ni. Klu sihat very playful. Semoga sihat ye, sayang.




Nilah gambar dia yg sempat disnap masa awal tahun ni. Dia tgk my 3rd F kena sek mestilah ada beg sek dia pun nak ada beg sek jugak. Punyalah dia happy sgt main sampai lewat malam dan tiba2 tgk dia dh lena dgn beg sekolah abg dia yg dh dikasikan secara rasminye oleh abgnya kpd dia. Bukan main suka lagi dia agak2 dia mimpi yg indah2 belaka mlm tu....

Friday, March 19, 2010

Commercial Break

Coklat Homemade


Masak Lemak Udang Cili Padi


Puding Roti


Cheese Cake
Percubaan pertama setlh SheiLa tgk resepinye yg very simple. Konon2 buatkan utk birthday anak no 1



Inilh budak yg tak suka sgt dgn kek tu. Siap dia nk cium dulu bau kek ni. Actually percubaan ni tak brp nk jadi coz tak study betul2 resepinya. Hahahaha ..ketawakan diri sendiri...

Hidangan yg ada Pizza Homemade, Kuih Lapis dan lg satu tu tak ingat.



Sebenarnya bila nk buat pizza ni, SheiLa byk study a few resepi. Bila betul2 dpt captured dia punya steps barulh berani nk buat. Alhamdulillah menjadi. Semua warga rumah suka dan kami puas mkn pizza bila buat sendiri ni.
Kuih lapis tu buat sebelah mlmnya. Lg satu hidangan tu mmg ttp tak dpt nk ingat ianya apa.

Commercial Break

Kat bwh ni sesaja je nak tepek gambar2 masakan. Resepi ye ada ke yg sudi. Hahahahaha..Klu sudi ckp, nk order pun blh ckp, nk mengata pun blh, apa2pun blh janji sendiri mau ingat ha...

Chicken Chop


Hidangan spt Kuih Sagu, Kuih Apam Gula Merah, Daging(lupa dh masak apa) & Tom Yam



Sosej Roll



Nasi Lemak Hijau, Telur Dadar, Sambal Tumis Udang & Ayam Goreng Berempah



Nasi Goreng Simple

Kek Lagi

Below SheiLa nak share a very simple cake yg SheiLa found from siapa ye mmg dh lupa siapa orgnya tapi dia ada ckp yg this resepi she captured dr Kak Liza yg dok buat buku masakan tu. Also cake ni dh dibuat byk kali coz one thing very simple plus budak2 pun suka mkn tapikan anak SheiLa yg no 3 tu cerewet sikit,kek2 ni pyh dia nk terima. Tapi sesiapa yg suka blh try...


Ingredients:
250gm sponge mix
3 eggs
100ml water
100ml oil

1. Heat oven for 10mins
2. Put all ingredients (except oil)into mixing bowl and whisk using electric mixer on hi-speed for 8min
3. then add the oil and continue whiskingfor 2min
4. Pour the mixture into a greased baking pan
5. Bake for 25-30min

Lagi Resepi


Kak Ummi Kuantan punya story bikin hati mahu try ini resepi. Usah cakap byk mari kita zoom pd resepinya:
OREO CHEESE CAKE
30 keping oreo cookies (buang cream tgh) - kisar halus
1/4 cwn butter - cairkan

Bhn Filling:
2 cwn cream cheese
1/2 cwn gula halus
1/2 sudu teh esen vanilla
1/2 cwn sour cream
2 biji telur
1 cwn oreo yg dicincang halus

Base: - gaulkan oreo kisar dgn butter cair rata2. Tekan dlm loyang yg tlh digris & dialas. Pre heat oven pd suhu 180 darjah(ikut anda punya ovenlh ye)

Filling: - Pukul cream cheese, gula & esen vanilla dgn kelajuan sederhana hingga benar2 sebati. Masukkan sour cream dan pukul sebati. Masukkan telur satu persatu & pukul sebati. Kemudian masukkan oreo yg tlh dicincang halus, kaup balikkan hingga rata.
Bakar secara "steam bake" selama 45min / hingga bahagian tgh benar2 masak. Sejukkan sekurang2nya selama 4 jam/bermalam dlm peti sejuk.

*************************************************************************************

Kek yg kat bwh ni SheiLa try coz SheiLa tgk ramai bloggers yg succeed bila buat kek ni. Apalagi ditunggu, SheiLa pun memulakan operasi. Alhamdulillah menjadi and family pun suka. Klu tak silap Kak Dayang Kek Lapis punya resepi ni. Klu salah maafkan SheiLa ye. Apa2 pun mmg sedap coz tak sampai 5jam dh habis. Hahahahaha kuat ye mkn...Resepi kat bwh ni adalah separuh drpd resepi asal ye yg diambil dr Encik Mat Gebu.


KEK LUMUT
250gm mentega
3/4 cwn gula halus
5 biji telur gred A
1 1/2 cwn tepung gandum
1/4 cwn susu pekat manis
1/2 cwn horlicks
1/2 cwn nestum
1/2 cwn seri kaya
1 camca teh esen vanilla
Pewarna hijau secukupnya(2 camca besar ikut CMG)

1. Panaskan kukusan, lenser tin (8x8x3) inci dgn mentega. Alas dgn kertas minyak. Satukan tepung, horlicks dan nestum. Gaul rata dan ketepikan.
2. Putar mentega dgn gula halus hingga putih, tambah telur satu persatu sambil terus memutar hingga kembang. Masukkan esen vanilla, kacau rata.
3. Masukkan seri kaya dan susu pekat, putar lagi hingga rata. Pd kelajuan perlahan, masukkan campuran tepung, horlicks dan nestum tadi sedikit demi sedikit hingga habis.
4. Akhir sekali masukkan pewarna hijau, kacau rata2 dan tuang ke dlm tin. Tutup dgn aluminium foil dan ikat kelilingnya dgn tali rafia. Kukus 2 1/2jam hingga 3jam.(Ikut CMG - 3jam jugak)

RESEPI YANG TELAH DICUBA

Dh nak habis dh cuti sekolah ye. I am so busy sehinggakan nak menaip di entry ni pun sgt limit masanya. MR SH cuti(nk habiskan cuti thn lepas katanya) jadi mcm2 plan di buat utk our 4F. Me too pun terpaksalh cuti agar all planning went smoothly. Mmg spending time betul2 for all of our 4F. Diorang mmglh suka coz both of us ada. Sy pun bertambah2lah suka coz MR SH sentiasa ada disisi utk membantu mana yg perlu coz bila working time, balik pun kadang2 lambat. So this time sylh yg paling suka sekali; Thank you dear coz spending time yg byk ni utk we all. Best part ialah byk kali jugak miss masak. MR SH cakap tak payah masak. Apa lagi hooray2lh jawabnya.....

Cuti ni jugak kitaorang gi jln2. Pegi TIARA BEACH RESORT je 2H 1M. Utk pengetahuan semua our 4F ni mmg suka pegi sini. Semuanya ada kat sini, got few kolam so bebudak ni blh pilih nak pegi yg mana. Dh few times we went here. Blm jemu2 lg nampak bebudak ni. Nk pegi lagi katanya...Ibu ayah nye kena kumpul duit lg lah . Bila lg nk sampai sini, blm plan lg.

OKlah dlm entry seblm ni ada beritahu yg SheiLa nk masukkan few resepi yg tlh ditry. And of coz bila nk masak ianya mestilah sesuatu yg simple. Antaranya seperti gambar di bawah ini. Masih lg dlm kukusan dh snap blm masuk perut lg coz pau ni nampak gebu gitu...



Sebenarnya berasa terpanggil nak buat kuih ni setelah baca Kak Zanaz punya blog and she did bg few tips ttg penjagaan masa yg perlu utk membuat kuih pau ni. Plus she said that most of bloggers pun ada buat. Personally, SheiLa pun dah few times buat coz warga rumah ni sgt suka. Tapi gambar ni quit blur almaklumlh camera tak canggih.
PAU
300gm tepung pau
3gm yis
50gm gula
1tp ovalett - optional
1/2 tsp bread softener - optional
30gm minyak jagung
+-138ml air

Caranya:
1. Gaul yis dgn tepung & gula
2. Masukkan minyak, bread softener & ovalett & ramas guna tgn... agak2 sebati le
3. Masukkan air & uli sampai kenyal.
4. Bulat2kan around 25gm then isi filling
5. Perap/Restkan pau tu selama 30min
6. Panaskan kukusan
7. Kukus selama 10min






KUIH LAPIS
Tertarik kpd resepi ni setlh membaca dgn penuh teliti cerita kak Rinn. Membuatkan SheiLa rasa teruja utk try walaupun ada rasa teragak2 juga pd mulanya. Namun coz dh set utk why not give it a try since resepinya simple diteruskan jugalh...


Bhn2:
1 1/2 cwn tepung gandum
1/4 cwn tepung beras
1/4 cwn tepung jagung
1/2 cwn gula pasir..blh tambah jika suka manis
3 cwn santan...tambah jika perlu
1 camca teh garam
pewarna merah
1/2 camca teh esen ros (optional)

1. Panaskan kukusan. Sapukan loyang (8inci) dgn sedikit minyak. Masuk loyang dlm kukusan
2. Campurkan ke semua bhn kecuali pewarna dan esen ros
3. Tapis adunan dan bahagikan kpd dua
4. Satu bahagian warnakan merah dan campurkan esen ros. Satu bahagian lg tanpa warna
5. Mulakan lapisan bwh dgn warna putih. Biarkan selama 6min - 8min / hingga masak baru tindih dgn lapisan seterusnya. **Ini tips utk memblhkan lapisan dikopek selapis demi selapis. Lakukan hingga habis.

Gambar dibwh yg blur ni sempat disnap coz yg lain dh kena snap dlm perut. Apa2 pun thumbs up utk kak Rinn coz tlh bagi in detailed each and every steps.

Sunday, March 14, 2010

Selamat Bercuti

Lama sungguh rasanya sy tak dpt nak update. Asyik sibuk memanjang. Alhamdulillah, tiba juga kita pd masa yg ditunggu2. JENG..JENG..JENG... Apa dia; bebudak cuti sekolahlah. Apa lg kita sbg ibu bapa dptlh relax sikitkn. Betul tak? Klu tak always tak cukup masa. Semuanya rasa terkejar2 coz nk kena ikut time waktu seknya klu tidak mahu kena menjawab dgn cikgu2. Silap2 dgn boss2 kita pun(klu yg bekerjalahkan).

Memandangkan masa yg ada extra ni, nanti sy akan updatekan masak simple simple sy yg kini jadi waiting list utk dimasukkan dlm blog ni. Mostly ianya adalah diambil dr rakan2 bloggers yg lain. Maklumlh sy ni bukannya pandai masak sgt tapi suka try/test yg simple2 dan yg mana bhn2nya mudah didapati.

Terlebih dahulu sy ingin mengucapkan berbanyak2 TERIMA KASIH yg tidak terhingga kpd bloggers yg sudi berkongsi resepi dgn kami2 yg mungkin tak pandai masak, yg mungkin lack of ideas, yg mungkin mencari inspirasi, yg mungkin mencari seru utk memasak, yg mungkin mencari resepi yg lebih baik dr yg mrk ada atau apa sahaja yg anda boleh katakan sekiranya anda ingin memasak dan TIADA PENYAKIT yg merbahaya tu....Klu ia melanda dh tak blh nk cakap apa OOOPS jgn tersasar maksud sy di sini ialah PENYAKIT MALAS....

That is why sy ingin cakap dan war2kan kita mesti try/test masak simple simple klu dh malas ORDER....