Sunday, February 28, 2010

Weekend

This weekand, MIL dtg. Setlh seminggu fikir apa nak masak so decide utk prepare Nasi Impit, kuah kacang, ayam kicap, serunding(ready made le) plus try jugak buat kuih lompat tikam dgn air gulanya. Rajinnya sangat . Hahahaha.... puji diri sendiri.......

Alhamdulillah all menjadi spt dirancang.
Actually sempat jgk prepare pau tapi terkurang air le pulak. Selalu buat OK je tapi kali ni cuak jugak agaknye coz MR SH suruh buat double than usual. Alahai tersilap pulak perkiraanku. Aduh..Aduh...Aduh... TAPI they all mkn jugak. kira2 blhlahhh....

Thursday, February 25, 2010

Salam Maulidur Rasul

Salam Maulidur Rasul buat semua...
Semoga kehidupan kita semua akan bertambah baik dan diberkati Allah dgn berpandukan ajaran Nabi Muhammad s.a.w. Semoga segala perjuangan tidak akan sia-sia. Perbaikilah mana yg patut dan lipatgandakanlah keimanan dan ketaqwaan kita kpd Allah Yang Esa.

Hari ni, my SH and all the 4F pergi ke program sek my 3rd son coz ada majlis sambutan Maulidur Rasul. SheiLa bukannya tak nak pergi tapi mcm2 nak kena disettlekan kat rumah ni - Basuh baju (almaklumlah klu cuti lepas few days sek; baju sek je dh penuh ampai) plus baju2 rumah dan did basuh cadar lg..

Hari ni sempat prepare resepi Spagetti Sempoi. Dah byk kali dah SheiLa buat coz mmg tersangatlah senangnya. That's why tuan empunya resepi bg nama ni kot. Siapa nak cuba boleh krn this is mmg Spagetti yg sgt sempoi coz bhn2nya sgt mudah. OKlah zoom jelah terus pd resepinya yg SheiLa dpt dr sumber yg mmg SheiLa sendiri dh lupa kat mana. Seandainya empunya tuan ternampak di sini, SheiLa ingin memohon ampun dan maaf coz ambik tak minta izin. Anyway TQ very much coz very the easy making. SheiLa taip resepinya spt di bawah:
SPAGHETTI SEMPOI
Bhn2:
1/2 bungkus spaghetti
sedikit minyak (utk rebus spaghetti)
1 bungkus daging kisar(Ramli punye)
1 tin kecil tomato puree
1/2 cawan sos cili
cendawan butang (qty ikut suka)
3 ulas bwg putih (dicincang)
sedikit aji (klu nak)
garam secukup rasa
sedikit air (1/4 cawan)

Utk rebus spaghetti - Rebus air dgn sedikit minyak sehingga mendidih, masukkan spaghetti dan rebus hingga lembut

Utk kuah- Tumiskan bwg putih masukkkan tomato puree dan sos cili.
Masakkan selama 10min. Kemudian masukkan daging kisar.
Tambah sedikit air. Masukkan garam dan aji secukup rasa.
Masukkan pula cendawan butang.
Masak sehingga naik minyak kira2 20 min.
** Nak bagi tahu ni, SheiLa suka2 tambah air lg spy nampak mcm byk. Almaklumlah warga rumah ni ramai takut pulak tak cukup. Hahahaha...

Resepi je ye gambar tak payahlah coz dh lupa nak ambik...

Friday, February 19, 2010

GIVEAWAY Dari Kak Nannie - smockingwithnannie.blogspot.com

Kak Nannie buat 4 kumpulan hadiah .
Table runner cun dan vas bunga sweet ( tinggi 8")


3 helai tuala untuk decor atau boleh diguna juga serta sebiji tray cute .


Seterusnya 4 biji piring bersaiz 4 inci "Sun Crown" dari Jepun dengan 2 pasang cawan bentuk macam cawan Meakin , semua ni adalah antik dan baru dari apek cantik serta berwarna pink lembut..



Sejambak bunga ros yang sweet serta 2 biji tin berbentuk telur saiz 4 1/2 inci yang saya letak dalam bakul kecil berlapikkan kain gingham cute...


Ok sekarang ni adalah syarat-syarat penyertaan untuk giveaway ini , mudah je :

- Give away ni bermula dari hari ini 19 Febuari - 3 Mac .

- Terbuka untuk semua follower blog saya yang berada di Malaysia saja , so jom la follow my blog.

- Kalau boleh buat la entry yang simple je tentang giveaway ni .

- Link kan blog saya ni di blog list anda .

- Sila tinggalkan sebarang komen di ruang komen dalam entry giveaway ni .

- Tinggalkan jejak/link blog anda di ruang komen entry ini , nanti senang saya nak contact anda .

- Hanya 4 orang pemenang sahaja.

- Saya akan buat cabutan untuk menentukan pemenangnya nanti.

Siapa yg keeeenaaaaa. LUCKY LUCKY LUCKY....GOOD LUCK to everybody including me......

Pg2 dh bangun pkl 5.30am, seblm Subuh dah sweep living room & kitchen. Siap sweeping , solat then prepare breakfast. Lepas tu kejutkan my 1st F coz dia ada kelas ganti(sek agama).
Sebenarnya kelam-kabut lah sikit coz Mr SH tiada. Mlm tadi gi hantar dia kat stesen komuter coz hari Sabtu & Ahad his got to attend course. So instead of kena wake up early and gi KL, he intend to stay at the hotel yg disponsorkan oleh co. Pepandai je dia tu. Sanggup tinggalkan warga rumah ni. Apa nak buat nasib badan. So kenalah I take in charge if Mr SH tiada.
Alhamdulillah setakat ni segala2nya berjln spt dirancang. Lunch td masak ayam kicap. Lepas mkn td sempat buat sponge cake. Actually resepi ni dh lebih 5 kali dh buat coz it is very easy. Tapi kali ni sesaja je pulak ditoppingkan with choc.
The 2nd F td dh gi sek agama(dia ni kelasnya ptg). Pandai dia, tadi pura2 tak larat nak gi sek. Taktik budak2 ni mcm2.....
Ptg nanti dia balik blhlah kami sama2rasmikan kek ni....Jgn marah ye Mr SH klu nanti balik dah habis. Lain kali kita blh buat lagi. Faham2 sajalah warga yg tinggal ni perlu ada kudap2an. Janji mulutnya blh mengunyah mknan.. Klu tak nanti ada yg jerit; "Ibu takda apa2 ke yg nak dimakan, kitaorang ni LAPARLAH".
Si kecik tu pulak dah tertidur dgn sendirinya. Kasihan dia tak sempat IBU nak susukan dia. He really understand that his IBU got a lot of work to do.
Ptg nanti jugak dah janji dgn all 4F nk bawak diorang pergi kedai. Ni sebenarnya ala2 kes nak pujuk diaorang ni coz masing2 mcm RINDUkan ayahnya... Banggalah ayahnya klu tahu anak2nya ni SAYANG kat dia........

Saturday, February 13, 2010

Morning In My Kitchen








Pg2 tadi buat do no je ttg breakfast coz semua org masih lg duduk atas kayangan.
Apa lagi sempatlah SheiLa godek muffin2 ni. Tak sangka sedap pulak coz org lain pun puji.. Agaknyelah... Bhn2nye pun simple, that's why le dibuat, hahaha....

Nk resepi blh tapi nanti2lah ye coz rasanye dh ramai jugak yg buat....



Nk dijadikan cerita sbb the other day buat jadi. That is why hr ni SheiLa MEROTI lah lg. Sedap, gebus. Mkn satu tak cukup rasanya. Ada roti kacang merah & roti sosej. Alahai mcm ni blh gemuk ini warga rumah. Hahahahahhhh...

Thursday, February 11, 2010

Order

Dgn lafaz bismillah & dgn hati yg ikhlas diharapkan sekejap lagi dptlah kiranya SheiLa menyiapkan my choc cheese cake dgn jayanya krn ada org berhajat utk mendapatkannya. Sudi2lah order klu berkenan murah je sbb SheiLa ni bukannya pro. Saje suka2. Nanti gambar sy upload later ye. ni nak masak dulu utk warga rumah ni punya dinner. Chow.


Alhamdulillah... dh siap pun keknya...

Monday, February 8, 2010

Nak story ni. Seblm Maghrib semlm sempat prepare bhn utk buat Meat Loaf coz hr ni dh planning utk breakfast Burger with homemade daging. Mmg superb agaknye lah. Dh mkn pun. Kenyang alhamdulillah...

Sunday pulak pg mcm biasa Mr SH pegi pasar lepas tu sy akan menyiang ikan ayam. Sesambil tunggu Mr SH balik, sy dh siapkan bhn2 sbb nk marinate ayam kicap hari ni. segala kepak2 yg dh ku kumpul berminggu-minggu sy leburkan utk masakan ni. Sedap...

Ptg sempat lg buat bubur som2 seblm kitaorang outing...

Few times dah nak cuba update tapi busy memanjang. Mcm-mcm nak kena buat almaklumlah tak ada pembantu tapi tetap nasib baik Mr SH ni ringan tulang, blh gaklah dia tolong tengokkan apa2 yg patut...
Last Saturday, Mr SH ada kursus kat KL so kite apa lagi duk kat rumah le. Lagi pun 2F ada sekolah ganti. Mcm supirlah... The other 2F pulak dok sibuk nak ikut ke mana je IBU dia pegi...
Pepagi dh goreng meehon. Rezekiku tak payah masak. Tengahari pun blh mkn meehon lg. Almaklumlah klu Mr SH tak ada, kdg2 mmg penyakit M tu dtg tanpa diundang....

Alkisahnye pulak sebenarnya ada jemputan Hi-Tea tu yg mmg dh plan mcm tu. Tapikan nk tau cerita lepas siap all the house chores pg tu, sempatlah pulak try buat roti. Dulu dh pernah buat tapi tak jadi. Tapi kali ni mmg dh kaji byk ttg a few step yg penting dlm pembuatan roti so apa lagi dpt buat 6pcs sosej bun and 12pcs red bean bun. sedap, gebu OK kata my tester(4F). Sebab nk pegi Hi-Tea sosej bun je yg dibagi mkn kat anak2. Siapkan bebudak dulu pastu lepas solat Zohor kami pegi terus ke Hi-Tea tu. Sebenarnya kedai kek kenalan baru operate at new place that is why dia invite..Apalagi mcm2 kek ada. Sampai rasa tak nak mkn pun ada sebab kenyang sgt. Roti pun ada tapi sy tak lalu dah sebab sendiri baru je buat roti jadi roti yg dihidang kat kedai ni sy tak mkn le tapi mknan lain of coz rugi dtg tak mkn.Kan kan kan.......My 4F ikutlah apa yg diorang suka diorang mknlah... Mkn free bukan kena byr.
CONGRATS tu LILI & LELA atas kemajuan Choc N Cheezz anda...
Satu hari tak masak nasi sbb mkn roti plus goreng nugget je. Sempoi. Kdg2 kena diet sikit bebudak ni.