Friday, March 19, 2010

RESEPI YANG TELAH DICUBA

Dh nak habis dh cuti sekolah ye. I am so busy sehinggakan nak menaip di entry ni pun sgt limit masanya. MR SH cuti(nk habiskan cuti thn lepas katanya) jadi mcm2 plan di buat utk our 4F. Me too pun terpaksalh cuti agar all planning went smoothly. Mmg spending time betul2 for all of our 4F. Diorang mmglh suka coz both of us ada. Sy pun bertambah2lah suka coz MR SH sentiasa ada disisi utk membantu mana yg perlu coz bila working time, balik pun kadang2 lambat. So this time sylh yg paling suka sekali; Thank you dear coz spending time yg byk ni utk we all. Best part ialah byk kali jugak miss masak. MR SH cakap tak payah masak. Apa lagi hooray2lh jawabnya.....

Cuti ni jugak kitaorang gi jln2. Pegi TIARA BEACH RESORT je 2H 1M. Utk pengetahuan semua our 4F ni mmg suka pegi sini. Semuanya ada kat sini, got few kolam so bebudak ni blh pilih nak pegi yg mana. Dh few times we went here. Blm jemu2 lg nampak bebudak ni. Nk pegi lagi katanya...Ibu ayah nye kena kumpul duit lg lah . Bila lg nk sampai sini, blm plan lg.

OKlah dlm entry seblm ni ada beritahu yg SheiLa nk masukkan few resepi yg tlh ditry. And of coz bila nk masak ianya mestilah sesuatu yg simple. Antaranya seperti gambar di bawah ini. Masih lg dlm kukusan dh snap blm masuk perut lg coz pau ni nampak gebu gitu...



Sebenarnya berasa terpanggil nak buat kuih ni setelah baca Kak Zanaz punya blog and she did bg few tips ttg penjagaan masa yg perlu utk membuat kuih pau ni. Plus she said that most of bloggers pun ada buat. Personally, SheiLa pun dah few times buat coz warga rumah ni sgt suka. Tapi gambar ni quit blur almaklumlh camera tak canggih.
PAU
300gm tepung pau
3gm yis
50gm gula
1tp ovalett - optional
1/2 tsp bread softener - optional
30gm minyak jagung
+-138ml air

Caranya:
1. Gaul yis dgn tepung & gula
2. Masukkan minyak, bread softener & ovalett & ramas guna tgn... agak2 sebati le
3. Masukkan air & uli sampai kenyal.
4. Bulat2kan around 25gm then isi filling
5. Perap/Restkan pau tu selama 30min
6. Panaskan kukusan
7. Kukus selama 10min






KUIH LAPIS
Tertarik kpd resepi ni setlh membaca dgn penuh teliti cerita kak Rinn. Membuatkan SheiLa rasa teruja utk try walaupun ada rasa teragak2 juga pd mulanya. Namun coz dh set utk why not give it a try since resepinya simple diteruskan jugalh...


Bhn2:
1 1/2 cwn tepung gandum
1/4 cwn tepung beras
1/4 cwn tepung jagung
1/2 cwn gula pasir..blh tambah jika suka manis
3 cwn santan...tambah jika perlu
1 camca teh garam
pewarna merah
1/2 camca teh esen ros (optional)

1. Panaskan kukusan. Sapukan loyang (8inci) dgn sedikit minyak. Masuk loyang dlm kukusan
2. Campurkan ke semua bhn kecuali pewarna dan esen ros
3. Tapis adunan dan bahagikan kpd dua
4. Satu bahagian warnakan merah dan campurkan esen ros. Satu bahagian lg tanpa warna
5. Mulakan lapisan bwh dgn warna putih. Biarkan selama 6min - 8min / hingga masak baru tindih dgn lapisan seterusnya. **Ini tips utk memblhkan lapisan dikopek selapis demi selapis. Lakukan hingga habis.

Gambar dibwh yg blur ni sempat disnap coz yg lain dh kena snap dlm perut. Apa2 pun thumbs up utk kak Rinn coz tlh bagi in detailed each and every steps.

0 comments: